Bursa’nın Karacabey ilçesinde balıkçı Adem Yılmaz ile kurduğu dostluk hikayesiyle milyonların gönlüne taht kuran Yaren Leylek 14. yılda da göçten geldi. Yaren leylek 14’üncü senesinde Adem amca olarak bilinen Adem Yılmaz’ın teknesine kondu.
Baharın gelişiyle özdeşleştirilen Yaren Leylek, 2011 yılında Uluabat Gölü’nde kayığıyla balık tutarken kendisine tuttuğu balıkları ikram eden balıkçı Adem Yılmaz ile bağ kurdu. Bu yıl da geleneği bozmayan “Yaren leylek”, 14’üncü kez göçten döndü. Yaren leyleğin bu dönüşü en fazla balıkçı Adem Yılmaz’ı sevindirdi. Eskikaraağaç Leylek Köyündeki Balıkçı Adem Yılmaz’ın kayığına konan Yaren Leylek’in gelenekselleşmiş fotoğrafları Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından çekildi.
“YAREN’İN GELECEĞİNDEN ÜMİDİM VARDI AMA YİNE DE TEDİRGİNLİK YAŞADIM”
Yaren leyleğin bu sene geç kaldığını söyleyen Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: Yaren’in geleceğinden ümidim vardı ama yine de tedirginlik yaşadım. Geç kaldı. Normalde bütün leyleklerden 1 hafta önce geliyordu ama bu sene tersi oldu. Onu gördüğüm an mutluluk hissettim. Yaren’e çok bağlıyım. Çocuklarım gibi. Güne onunla başlıyoruz. Karnını doyurduğum Yaren bir süre sonra yuvasına giderek yavrularını besliyor. Acıktığı zaman gelip tekneme konuyor. Avladığım balıkları ona veriyorum. Köyümüz, mart ayında gelip ağustosta geri dönen Yaren’i konuşuyor. Geç kaldığı zaman stres yapıyoruz. Bu yıl da bizi sevindirdi” dedi.
“BİR HAFTA GECİKMELİ GELDİ”
Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı ise şöyle konuştu: 14 yıldan bu yana Yaren’imiz her yıl oldukça bize heyecan yaratan maceralarla geliyordu. Bu sene mart ayının ilk haftasında bekliyorduk ancak bir hafta gecikmeli geldi. Bu sabah saatlerinde Adem Amca’nın teknesinde görüldü, teknesine binerek, ‘Ben buradayım”
Eskikaraağaç’ın Yaren ile daha da güzelleştiğini söyleyen Karabatı, “Yaren, bizim için bir değer. Uluabat Gölü, Yaren ile değer kazandı. Onun bizimle olması hem yazın habercisi, hem de doğaseverler ve bu hikayeyi takip edenler tarafından anlamlı. Yaren leylek, dünyanın takip ettiği bir olay oldu. Biz de ağustos ayına kadar takip edeceğiz” dedi.
YAREN 19-20 YAŞLARINDA
Öte yandan; Yaren’in en iyi ihtimalle 19-20 yaşlarında olduğu değerlendiriliyor. Leyleklerin hayat süreleri ise 15-25 yıl olarak hesap ediliyor. Doğada yaşayan en yaşlı leyleğin İsviçre’de halkalandıktan sonra 39 yıl yaşadığı biliniyor.
Daha önce en erken 26 Şubat, en geç 15 Mart tarihlerinde yuvasına dönen Yaren Leylek’in bu yıl gecikmesi doğaseverleri endişelendirmişti. Ancak Yaren, 14. kez yuvasına dönerek dostluğun kaldığı yerden devam edeceğini gösterdi.
“BAHAR ŞİMDİ GELDİ İŞTE…”
Gelenekselleşen buluşma, bu yıl da doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından görüntülendi. Tüydeş, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Nihayet beklenen kavuşma gerçekleşti. Yaren Leylek 14. yılında da varım dedi. Dün göçten gelip önce yuvasına konup eşiyle özlem giderdi ve bu sabahta soluğu Adem Amca’nın kayığında aldı. Adem Amca ise onu böyle ayakta karşıladı.”
Hoşgeldin #YarenLeylek
Bahar şimdi geldi işte…
ASAYİŞ
04 Nisan 2025ASAYİŞ
04 Nisan 2025AYDIN
04 Nisan 2025DİDİM HABERLERİ
04 Nisan 2025DİDİM HABERLERİ
04 Nisan 2025DİDİM HABERLERİ
04 Nisan 2025EGE
04 Nisan 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.