Söke’ye bağlı Sarıkemer Mahallesi’nde bulunan Tarihi Taşköprü’de suyun geçişini sağlayan ve tıkanan gözlerin açıklaması için temizlik çalışmasın KVKBK’nin izin vermediğini söyleyen DSİ’ye EKODOSD’dan yanıt geldi.
Söke’ye bağlı Sarıkemer Mahallesi’nde bulunan Tarihi Taşköprü’de suyun geçişini sağlayan gözler, atıklar nedeniyle tıkandı. Suyun geçişine dahi izin vermeyen atıklar, Menderes’ten su alan üreticilerin büyük sıkıntıya girdi. Tarlaları susuz kalan üreticiler, Devlet Su İşleri’nden ( DSİ) köprüde temizlik yapmasını talep etti. DSİ, üreticinin talebine karşılık Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun ( KVKBK) izin vermediğini söyleyerek topu üzerinden attı. DSİ’nin bu açıklamasına karşılık, Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği sosyal medyadan bir açıklama yaparak, temizlik izninin daha önce verildiğini ve üstünden 2 yıl geçmesine rağmen herhangi bir icraatın yapılmadığını belirtti. EKODOSD, “Temizlenmeme nedeni koruma kurulu değil” dedi.
İZİN VERİLDİ, 2 YİLDİR TEMİZLEYEN YOK
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Temizlenmesi için KVKB Kurulu’nun izin vermediği söylenince, Koruma Kuruluna köprünün tehlikede olduğu ve temizlik yapılması konusunda bilgilendirme yaptık. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ekteki kararda belirtildiği şekilde, 5 yıl süreyle temizlik yapılabileceği konusunda kurumları bilgilendirdi. Ancak 2 yıl geçmesine rağmen hiçbir kurum tarafından temizlik bir türlü gerçekleştirilemedi. Basın haberine göre çiftçi için suyun en önemli olduğu şu dönemde üreticiler mağdur durumda, ürünlerini sulayamıyor. Çiftçilerin su sorununun çözülmesi için tıkalı kemerlerin açılması gerekir. Aynı zamanda nehir ekosisteminde yaşayan başta Yılanbalıkları olmak üzere sucul canlılar kemerlerin tıkalı olması nedeniyle yukarı havzaya geçemiyor. Köprünün kemerleri tıkalı olduğundan, yukarı havzadan sürekli gelen atıklar birikerek tarihi köprüye baskı yapıyor. Bu durum köprünün tarihi taşlarının sökülmesine ve bir gün köprünün yıkılmasına da neden olacaktır.
Tarihi Taşköprü’yü kurtarmak ve çöplerin denize gitmesini önlemek için yüzer bariyer sisteminin mutlaka kurulması gerekir. Çöplerin ve hayvan ölülerinin nehre atılmaması için ilgili kurumlar gerekli denetim ve yaptırımları mutlaka uygulamalıdır. Tüm kurum temsilcilerinin içinde yer alacağı Aşağı Büyük Menderes Havzası izleme komisyonu oluşturulmalı, sorunlar yerinde incelenerek işbirliğiyle çözülmelidir”
ASAYİŞ
26 Aralık 2024AYDIN
26 Aralık 2024DİDİM HABERLERİ
26 Aralık 2024DİDİM HABERLERİ
26 Aralık 2024DİDİM HABERLERİ
26 Aralık 2024EGE
26 Aralık 2024DİDİM HABERLERİ
26 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.