Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü, yaklaşık 60 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri deltasının güneydoğu bölgesinde, Menteşe Dağlarının içine doğru sokulmuş sığ bir tatlı su gölüdür. Peki, kuş cenneti Bafa Gölünde gezilecek yerler nerelerdir? Bafa Gölü’nde gidilecek mekanlar ve görülecek yerler nerelerdir?
İşte, Bafa Gölü’nde gezilecek yerler…
Bafa Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Büyük Menderes Deltası Nehri’nin Güney bölgesinde yer alan Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. İzmir ile Bodrum arasında yer alan Bafa Gölü, Bodrum’a yaklaşık olarak 40 dakikalık mesafededir. Buraya en yakın havalimanı Bodrum’dadır. Milas garajından kalkan minibüsler ile ya da İstanbul ve İzmir yolu üzerinden Bodrum Söke mevkinde geçen otobüsler ile Bafa Gölü’ne ulaşabilir eşsiz manzaranın tadına varabilirsiniz.
Bafa Gölü’nün Özellikleri
Büyük Menderes sayesinde oluşan Bafa Gölü, alüvyon taşınması sonucunda oluşmuştur. Göl ortalama 16 kilometre uzunluğunda ve ortalama 6 kilometre genişliğindedir. Gölün en derin kısmı 21 kilometre olup, yüzey rakımı 10 metredir. Bunların yanı sıra gölün kıyı uzunluğu 50 kilometre olarak bilinmektedir. Bafa Gölü, sığdır. Bu sebepten dolayı da birçok kuş çeşidine ev sahipliği yapar. Kuşlar sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde barınmak ve üremek için burayı tercih etmektedir.
Bafa Gölü’nde Yapılacaklar Listesi
Eşsiz bir doğaya, geçmişten kalan benzersiz tarihi kalıntılara sahip olan Bafa Gölü ve çevresinde yapabileceğiniz 8 aktiviteyi sizin için derledik.
Kapıkırı Köyü’nden başlayacak bir gezi rotası oluşturun.
Tekne Turu ile Bafa’nın adalarını turlayın.
Doğa yürüyüşü turlarına katılın.
Karia yolunda uzun yürüyüşler yapın.
Zeytin toplayın.
Tarih öncesinden kalma kaya resimlerine bakın.
Herakleia Antik Kentini ziyaret edin.
Yılan balığı yemeğini deneyin.
Bafa Gölü Hakkında Genel Bilgiler
Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nin en büyük gölüdür. Diğer ismi Çamiçi gölü olan gölün üzerinde 3 tane küçük ada bulunmaktadır. Bu adalarda tarihi kiliseler ve manastırlar bulunmaktadır. Bu yapılardan en eskisi Yediler Manastırı’dır. Çevresi zeytin ağaçları ile çevrili bu göl balıkçıl kuşlar, pelikanlar, karabataklar ve ördekleri ile ziyaretçilerini bekliyor.
Bafa Gölü’nde Gezilecek Yerler
Gezilecek yerleri ve doğal güzellikleri ile muhteşem yerlere sahip olan Ege Bölgesi’nde yer alan yerlerden biriside Bafa Gölü’dür. Muğla’nın en büyük gölü olan Bafa Gölü, Milas ilçesinde Söke ovasında konumlanmaktadır.
1. Herakleia Antik Kentini
Herakleia Antik Kenti ya da diğer ismi ile Latmos Antik Kenti ismini deniz seviyesinde 1300 metre yüksekte var olan ve şimdiki ismi ile Beşparmak Dağları olan Latmos Dağı’ndan almıştır. Bu dönemde denize yakın yerler tehlikeli olduğu için kent buraya kurulmuş. Beşparmak Dağları yamaçlarında kurulu olan Herakleia Antik Kenti, Kapıkırı Köyü ile Yediler Manastırı arasındaki bölgede yer alıyor.
İsmini Yunan Mitolojisi’ndeki kahraman Herakles yani Herkül’den alan bu antik kentin ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak bölgede yerleşimin M.Ö. 8.yy’a kadar gittiği düşünülmektedir.
İonya şehri olarak kurulan Herakleia, bir dönem Karya’ya bağlanmış, sonrasında Büyük İskender’in Anadolu’yu ele geçirmesi ile Hellenistik dönemini yaşamıştır.Ardından da Bizans ve Osmanlı toprağı olan bu kentte tüm dönemlerin etkilerinden izler göreceksiniz.
Adres: Kapıkırı, 48230 Milas/Muğla
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Çok güzel ve geniş bir ören yeri. Gezmek için biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Akşam saatlerinde gezmenizi tavsiye ederim. Girişte ücret alınmıyor. Gün batımı harika. Tiyatrosu ve hamam bölümleri köyün içinde ve daha kazı çalışmaları yapılmamış toprağın altında. El işi satan teyzelere dikkat, girişte görürseniz hemen almayın köyün içinde de çokça teyze var 😊. Kesinlikle gidip görülmesi gereken bir yer’
‘Yediler manastırına doğru yukarı çıkarsanız surların ilerisine doğru hala kalıntılar görmeye devam edersiniz. Güzel manzaralara sahip bir antik kent’
‘Tarihi bir bölge. Özellikle bafa Gölü doğal yapısıyla çok güzel. Yalnız köyde yaşayan kadınlar gelen yabancıları görünce birseyler satmak istiyor. Bunu yaparken de yapma şekilleri çok itici ve bunaltıcı. Gittiginize pişman ediyorlar.’
2. Latmos Dağı
Beşparmak Dağları olarak da bilinen Latmos Dağı, özellikle trekking yapmayı sevenler için harika bir yer. Dağı gezerken karşılaşacağınız tarihi kalıntılar ve doğal güzellikler sizi mest edecek. Kayalıklardan ilerlediğiniz de sanki bir sanat galerisinde geziyormuş gibi hissedeceğinize eminim. Latmos Dağı’nı gezerken aynı zamanda da Latmos Antik Kentini yani az önce bahsettiğimiz Herakleia Antik Kentini’de gezmiş olacaksınız.
Adres: Karahayıt, 48230 Milas/Muğla
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Görsel bir şölen sunan manzarası iken mutlaka çıkılması gereken bir dağ, Türkiye’nin belkide dünyanın tek parça halindeki en büyük kaya kütlesi olan dağ, kayalıklardan tırmanarak çıkıyorsunuz 1408 gösterdi benim telefondaki yükseltisi olan dağ bız Bağarcık köyünde kamp atıp öyle çıktık ve Bağarcık köyü 600m yükseltice 7 km hep tırmanış olarak yol alıyoruz zirveye çıkınca şoke ovası aydın Didim ve tab i Bafa gölü ayaklarınızın altında manzara muhteşem’
‘Beşparmak dağları Latmos Zirve faaliyeti için, klasik kapıkırı rotasından değil de, bağarcık köyü rotasından çıktık. Harika manzaraların olduğu bir rota. Zirve yolu aynı zamanda karia yolunun bir kısmını da içine alıyor. Tabi rota uzun sabah erken çıkmakta fayda var…’
3. Kapıkırı Köyü
Bafa Gölü’nün kıyısında 350 kişilik nüfusu ile gezilmesi gereken şirin bir köy olan Kapıkırı Köyü, gerek manzarası gerek de köy halkı sayesinde misafir ettiği kişileri kendine hayran bırakıyor.
Yaz mevsiminde yerli ya da yabancı turistleri ağırlayan bu köyün kadınları kendi yaptıkları el emeği göz nuru elişi kolye, bilezik, yazma, fular gibi hediyelik ürünleri satıyorlar.
Kapıkırı Köyü, Herakleia Antik Kenti’ne de ev sahipliği yaptığını söylemeden geçmeyelim. Köyde gezinirken Herakleia Antik Kenti’nden kalan yapıları ya da kalıntıları görebilirsiniz. Köyün yakınlarında yer alan Athena Tapınağı ve da Agora Tapınağı’nı görmenizi öneriyoruz.
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
4. Bafa’nın Adaları
Bafa Gölünün içerisinde toplam 4 tane ada vardır. Bu adalar İkiz Adalar, Menet Adası, Kapıkırı Adası ve Kahveasar Adası olarak isimlendirilmiştir. Tüm adaların üzerinde Bizans’dan kalma manastırlar, kale gibi yapılar, kiliseler ve şapeller bulunmaktadır.
Kapıkırı Adası
Köyün hemen karşısında konumlanan ve günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunarak gelmiş olan Kapıkırı Adası, Helenistik dönemden kalma surlarla çevrilidir.
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
İkiz Adalar
Birbirine bağlı olan biri ada diğeri kumula bağlı olan ve ada olmayan iki yapıdan oluşmaktadır. Yapılardan biri ada iken diğer kumula bağlı bir adacıktır. Kara ile bağlantısı olmayan adada Meryem Ana adına yapılmış bir manastır kalıntısı görmek mümkün. Büyük olan ve kara ile bağlantısı bulunan adada ise bir kale mevcut.
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Menet Adası (Kuş Adası)
Kuş adası ismi ile de bilinen Menet Adası’nda yonca planlı bir kilise ve 2 adet küçük şapel bulunmaktadır. Bu adadaki yapılar maalesef sağlam kalamamış. Menet Ada’sı gölün içerisinde bulunan en büyük adadır.
Kahveasar Adası
Kahveasar Adası Mersinet İskelesi’nin önünde konumlanmıştır. Manastır kalıntılarına sahip bu adada manastırın içerisinde kilise diğer adalarda bulunan kiliselere göre daha iyi durumda.
5. İç Karia Etabı
Karia yolu 800 kilometrelik koca bir yürüyüş yolu. Türkiye’nin en büyük yürüyüş yolu olan Karia Yolu, Datça Yarımadası’ndan Gökova Körfezi ve Bozburun Yarımadası’na kadar oldukça geniş bir alandadır.
Bozalan’dan başlayan ve Bafa Gölü kıyısındaki Kapıkırı’dan geçen Aydın’a bağlı Karpuzlu’da ise sona eren İç Karia etabı yaklaşık olarak 16 kilometrelik bir yol. İç Karia Etabı, antik kentlerden, Beşparmak Dağları’ndan, asırlık zeytinliklerden, kral yollarından, neolitik dönem kalıntılarından, Osmanlı evlerinden, Bizans manastırlarından geçirerek yolun sonunda sizi Bafa Gölü’ne varmanızı sağlıyor.
Uzun yürüyüşlerin ideal ayları olan ilkbahar ve sonbahar mevsiminde burayı ziyaret edip, yürüyüş yolunu yürümenizi tavsiye ederiz.
6. Yediler Manastırı
Yediler Manastırı, Latmos Dağı’nın güneyinde Gölyaka Köyü sınırlarındadır. Yediler Manastırı, bulunduğu bölgenin önemli tarihi yerlerinden birisidir.
Gölyaka Köyü’nden yaklaşık olarak 1-2 saatlik bir yürüyüş mesafesinde olan Yediler Manastırı kalıntılarında Hristiyanlığın önemli olaylarını ve Hz. İsa’nın çarmıha gerilişini anlatan freskler ve kaya resimlerini göreceksiniz.
Adres: Gölyaka, 48230 Milas/Muğla
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Manastıra, Gölyaka köyünden Manastır tabelasından araç ile gidilen son noktaya kadar gittikten sonra çok az mola vererek 1 saatlik yürüyüş ile vardık. İşaretler bazen silik olsa da dikkatli olunca bulmak zor değil. Manzaranın ve ortamın huzurunun tadını çıkarıp dönüşe geçtik. Manastırdan yukarıya Karia yolu devam ediyor. Değişik kaya yapılarını görmek için bir müddet daha tırmanmakta fayda var. Dönüşte muhteşem bir gün batımı izledik. Yol, karanlıkta yürüyüş için çok uygun değil. Bilek burkulması ya da düşme ihtimali olur. Gün batımını mümkün olduğunca aşağıda izlemekte fayda var.’
‘Acemi yürüyüşcülerinde rahatlıkla yürüyebileceği bir parkur. Göl köyden manastır yürürken Karia yolunun bir kısmını da yürümüş oluyorsunuz. Kendi başınıza yürüyecekseniz kaya veya ağaçlar üzerinde ki kırmızı, beyaz işaretleri takip etmeniz yeterli olur.’
7. Bafa Gölü’nde Restoranlar & Kahvaltı
Şükran Abla Gözleme ve Kahvaltı Evi
Milas’ın Pınarcık Köyü’nde yer alan Şükran Abla Gözleme ve Kahvaltı Evi Bafa Gölü’ne gelmeden önce 5 dakikalık bir mesafede yer almaktadır.
Adres: Pınarcık, 48230 Milas/Muğla
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Kahvaltı ikramlar her şey çok güzeldi ellerinize sağlık emeğiniz için çok teşekkür ederim tavsiye ediyorum mükemmel bir mekan pişman olmayacaksınız’
‘Mükemmel bir kahvaltı deneyimi yaşadık. Ürünlerin hepsi taze ve kaliteliydi. Çeşit çok fazla ne yiyeceğimizi şaşırdık. Gözlemeleri mutlaka denemelisiniz. Fiyat performans 10 numara. Çalışanlar çok ilgili güler yüzlü. zeytinleri çok lezzetli. Her şey için teşekkürler.’
Karia Pansiyon & Restaurant
Bafa Gölü ve Kapıkırı Adası manzarasına karşı köy kahvaltısı yapabileceğiniz müthiş bir mekan. Kendi elleri ile hazırladıkları reçelleri, zeytinleri, peynirleri ile sizleri mest edecek.
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Natura Restaurant
Zeytinlikler içerisinde yer alan Natura Restaurant, Bafa Gölü manzarasına sahiptir. Dilerseniz burada kahvaltı yapabilirsiniz dilerseniz de akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Manzara muhteşem. Şelale çok keyifli. Odalar ferah ve her biri göl manzaralı. İşletmenin adı Çeri Natura olarak değişmiş. Göl kıyısında güneşlenmek ve göle girmek için bir alan yapılmış. Gitmenizi tavsiye ederim.’Çeri Restaurant
Bafa Gölü’nün kıyısında konumlanan Çeri Restaurant’ta bölgenin özel yemeği olan yılan balığını deneyebilirsiniz.
Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.
Gezgin Yorumları
‘Bafa gölü bölgeye ayrı bir hava katıyor. Bodrum’a geldiğinizde rotanızı Milasa çevirerek Bafa gölüne gelin ve Çeri restoranda yöresel gözleme pideleri yiyin ama en önemlisi yılan balığının tadına kesinlikle bakmalısınız.. Restoran gole sıfır ve harika manastır manzarasıyla keyifli bir kahvaltı yapmanız için harika bir yer.. Ayrıca yöresel yemekleri çok lezzetli..’