Didim Şoförler Odası Başkanı Cengiz, “Kontakları kapatma noktasına geldik”

Didim Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Savaş Cengiz, akaryakıt zamları nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirtti.

Didim Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Savaş Cengiz, akaryakıt zamları nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirtti. Motorinin fiyatının 25 liraya doğru yükseldiği bu günlerde Didimli şoförlerin zor günler yaşadığını ve kontak açamayacak duruma geldiğini belirten Oda Başkanı Cengiz, akaryakıttan vergilerin düşürülmesini ya da yolcu ücretlerinde zam yapılmasını talep etti.

Oda binasında açıklama yapan Başkan Savaş Cengiz, açıklamasında, “Akaryakıt zamları esnafımızı zor durumda bıraktı. Esnafımız kontak açacak durumda değil. En son 2021 yılı Aralık ayında yüzde 16-17 civarında bir zam geldi. Zamları uygulamaya başlamadan yılbaşına kadar akaryakıta yüzde 20’nin üzerinde zam geldi. Yılbaşından sonra da akaryakıta yüzde 70 daha zam geldi ve belediyenin bize vermiş olduğu zam eridi, altta kaldı” dedi. Aydın bölgesine baktıklarında en uzun şehir içi mesafesinin Didim’de olduğunu ve ilçedeki şehir içi minibüsleri ile taksilerin ciddi anlamda zarar ettiklerini ifade eden Cengiz, “Yedek Parça, şoför, personel ve akaryakıt maliyetleri her gün bizi içeriye sokuyor. Devletten beklentimiz ya akaryakıtın vergilerinden ya da parça maliyetlerinden destek bekliyoruz. Bizler bir şekilde amma hizmeti yapıyoruz. Araçlarımızı sıradan çekmenin bir anlamı yok. Çektiğimiz zaman vatandaşı mağdur ederiz. Ancak bizler de haklıyız. Evimize ekmek götüremiyoruz. Cebinde birikmişi olanları da akaryakıta veriyoruz, olmayanlar da teker teker araçlarını evlerinin önüne çekmeye başladı. Araçlarına sigorta yapamıyorlar, personel giderlerini karşılayamıyorlar, akaryakıt alamıyorlar. Bu sorunun devlet tarafından bir şekilde taşımacı esnafımıza vergisiz akaryakıt verilmesi gerekiyor. Zam yap, zam yap vatandaşın sırtına binilmesinden dolayı araçlarımız yolcu da bulamıyor” diye konuştu.

“TAKSİLERİMİZ DE ZOR DURUMDA”

İlçedeki taksilerin de zor durumda olduğunu kaydeden Didim Şoförler Odası Başkanı Savaş Cengiz, “Taksilerimiz 2 yıldır taksimetrelere zam alamamıştı. 2019’da aldıkları 6 lira açılış, 6 lira kilometre olan taksimetre fiyatları 2021 Aralık ayına kadar aynı kaldı. 2021 yılının Aralık ayında da taksilerimize 7 lira açılış, 7 lira kilometre olarak fiyat verildi. Bu fiyatlar da yılbaşı gelmeden eridi gitti. Bu fiyatlarda taksilerimizin çalışabilmesi mümkün değil. 1 Aralık 2021’de benzinin litre fiyatı 9.82 TL iken, bugün 19.44 TL, aynı tarihte motorinin litre fiyatı 9.93 TL iken bugün 21.39 TL. Yani yüzde 100’e yakın zam artışı oldu. Böyle giderse çok yakında öğrenci servisi yapan esnafımız, çocuklarımızı okula götüremeyecekler. Şehir içi minibüslerimiz çalışmazsa işe gidecek olan vatandaşlarımız işe gidemeyecekler. Fiyatlarda iyileştirme yapılmazsa fabrika ve otel servisi yapan esnafımız araçlarını çekecekler. Şu anda kontaklar kapatılma durumuna gelmiştir. Taşımacı esnafımızın ayakta kalabilmesi için desteklenmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

“Didim Seyahat, İzmir seferlerini durdurdu”

İlçede faaliyet gösteren otobüs firması Didim Seyahat’in artan maliyetler üzerine seferlerini durdurduğunu kaydeden Cengiz, “İlçemizde 2005 yılında şehirlerarası yolculuğa başlayan Didim Seyahat firmasının 2020 yılında pandemi başlayana kadar Ankara, İstanbul ve İzmir’e seferleri vardı. Pandemi sürecinde İstanbul kapatıldı, geçtiğimiz yaz sonu itibariyle Ankara seferleri de kalktı. Pazartesi gününden itibaren de İzmir seferleri durdurulmak zorunda kalındı. Maliyetler arttığı için yürüyecek durumda değiliz. Basit bir hesap yapacak olursak, Aydın-Didim arası 120 kilometre. Bir aracımız toplam 44 litre yakıt yakıyor. Personel gideriyle birlikte bin liranın üzerinde harcama oluyor. Sadece maliyeti kurtarmak için gidiş gelişte en az 50 yolcu olması gerekiyor. Didim Seyahat firması, şu an sadece Söke’ye servis yapıyor” dedi.

“Nereye kadar yürüyeceğiz?”

Didim Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Savaş Cengiz,, sözlerinde şunları söyledi: “Belediyeden destek istediğimiz zaman sağ olsun UKOME toplantılarında gerekli zamları yapmaya çalışıyor. Belediyemizde halkı düşünerek zam yapıyor. Bizleri de düşünerek yapıyor ama maalesef ki yeterli değil. Gelen zamlara ne belediye ayak uydurabiliyor, ne de biz ayak uydurabiliyoruz. Bizim tek beklentimiz, hükümetin bize akaryakıt desteği vermesidir. Belediyemiz, 23 Şubat 2022’de minibüslere yüzde 10-15 oranında bir zam verdi. Akaryakıta her gün gelen zam, verilecek olan yüzde 15’lik zammı da eritti. Martın ilk haftasında bile akaryakıta 5 liranın üzerinde zam yapıldı. Bu şartlarda nereye kadar yürüyeceğiz?”

“Turizm kentinde taşıma kalitesini düşürdük”

Kasım ayına kadar şehir içi, Akbük ve Söke’ye çalışan minibüslerin hepsinin son teknoloji araçlar olduğunu, ancak günümüzde 50’ye yakın yüksek model araçların satıldığını belirten Cengiz, “Artık daha düşük modelli minibüslerle vatandaşları seyahat ettiriyoruz. Elimizdeki malı da erittik. Turizm kentinde yaşıyoruz. Turizm kentinde en iyi araçlarla hizmet vermemiz gerekirken, bu ekonomik zorluklardan dolayı araçlarımızın modellerini düşürmek zorunda kaldık. Yani kısacası turizm kentinde taşıma kalitesini düşürmek zorunda kaldık” diye konuştu.

“Çalışma olanağımız hiç kalmayacak”

Yakın çevrelerindeki illerdeki fiyatlardan da bahseden Cengiz, şunları kaydetti: “En yakın komşu ilimizdeki Muğla’da geçen hafta toplu taşımaya %40 civarında zam yapıldı. Milas’tan 50 kilometre mesafedeki Bodrum’a sefer fiyatı 13 TL 95 kuruştan 19 TL 55 kuruşa, Milas’tan 65 kilometre mesafedeki Muğla’ya da sefer fiyatı 21 TL 95 kuruştan 30 TL 55 kuruşa çıktı. Diğer bir ilimiz İzmir'de de minibüs biniş fiyatlarına yüzde 50 zam geldi. Buna göre İzmir’de 5 TL olan indi bindi minibüs ücreti, 7,5 TL'ye çıkarıldı. Ayrıca İzmir'de biniş ücretlerine her ay TEFE ve TÜFE ortalamasına göre zam yapılması kararlaştırıldı. Bizim ilimizde ise bize verilen zamlar yeterli değil. 11 Mart’tan itibaren uygulanacak olan zam bizi mutlu etmezse, akaryakıta gelen zamlarla çalışma olanağımız hiç kalmayacak. Araçların kalkış süreli ciddi anlamda uzatıldı. 20 dakika da bir araç kaldırırken, şimdi saatte bir araç kalkmaya başladı. Şehir içinde ise 10 dakikada bir araç çalışırken, şimdi saatte bir araç kalkmaya başladı. Buna rağmen araçlarımız dolmuyor. Dolsa da ücretlerin düşük olmasında dolayı paramız akaryakıta ve personele yetmiyor.”

“Okul servisleri durma noktasında”

Cengiz, okul servislerinin de durma noktasında olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Ankara’yla da görüşüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı söz verdi. Bizler 2021’nin Haziran ayında taşımalı eğitim sözleşmesini yaparken, mazot 6,09 kuruştu. Yılbaşına kadar akaryakıt 20 lirayı geçti. Akaryakıt farkını talep ettiğimizde Bakanlık, sağ olsun akaryakıt farkını vereceğiz dedi. İlçede yapılan 30 tane taşımalı eğitim aracına gelen rakam 13 bin 800 lira. Araba başı 430 lira yapıyor. Günlük ise 1-2 TL. arasında akaryakıt farkı vermiş. Can çekişiyoruz. Hükümetimiz ve belediyemiz destek vermezse yürüme şansımız hiç kalmayacak. Kontak kapatmak üzereyiz.”

Benzer Videolar