Karataş, savaşın turizme etkisini değerlendirdi
Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Sevinç Karataş, Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye turizmini olumsuz etkileyeceğini ifade ederek, Didim’e etkisinin ne yönde olacağı konusunda yorum yapmanın erken olacağını söyledi.
Rusya ile Ukrayna arasında süren savaşın, Türk turizmini olumsuz etkilemesi beklenirken, kısa adı DİTAB olan Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Sevinç Karataş, Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye turizmini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Karataş yaptığı değerlendirmede, “Türkiye ekonomisinin ve turizmin tüm dikkati Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta; savaş ve olası sonuçları, uygulanacak ambargolar, ekonomi piyasasında Rusya’ya karşı alınacak kararlar, yaptırımlar tüm dünya ekonomilerini etkileyecektir. Türkiye ekonomisinde de enerjiden turizme, gıdadan inşaata her sektör etkilenecektir. Bu yıl turizm sektöründen 45 milyon turist ve 35 milyar dolarlık gelir bekleniyordu. 2021 yılında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin yüzde 19’u Rusya, yüzde 8 i Ukrayna’dan geliyor. İkisinin toplamı ülkemize gelen turist sayısının dörtte biri demek. Ülkemize 2021 yılında en çok ziyaretçi gönderen ülke Rusya, üçüncü ülke ise Ukrayna olmuştu. O zaman Rusya ve Ukrayna‘nın Türkiye turizmi için çok önemli iki kaynak pazar olduğunu söyleyebilir ve savaşın yaratacağı olumsuz etkinin de büyüklüğünü bu rakamlarla görebiliriz” dedi.
“DİDİM İÇİN DEĞERLENDİRME YAPMAK ERKEN”
Karataş, “Didim ölçeğinde düşündüğümüz zaman evet bizim için Rusya ve Ukrayna iki kaynak pazar olmayabilir ama Türkiye bu krizden en fazla etkilenebilecek ülkelerin başında gelirken bize etkisi de büyük olacaktır. Henüz değerlendirme yapmanın erken olduğunu ancak yaşanan durumun daha ileri gitmesinin de ülkemiz için büyük risk taşıdığını düşünüyorum. Savaş ortamı diğer ülkelerden gelen vatandaşların da tatil taleplerini ve morallerini de etkileyeceğinden bizim bu durumdan az zararla kurtulacağız gibi bir yanılsamaya düşmememiz gerekiyor” diye konuştu.
“ÇÖZÜMÜN TEMEL UNSURU SAVAŞ DEĞİL BARIŞ”
Karataş, “Ayrıca savaş ortamı gerek tarım, gerek enerji gerek turizm gibi ülke ekonomisinin ana sektörlerinin bir iki ülkeye bağlı olmasının ne kadar sakıncalı olduğunu da bize gösteriyor. Asıl yapılması gereken günlük ve sektörel çözümler değil, bu sorunların anlık olarak ortaya çıkmasını engelleyecek ileriye dönük kalıcı çözümler ve yatırımlardır. Tüm bu sorunların çözümünde temel unsur savaş değil barıştır.
Mustafa Kemal Atatürk 100 yıl önce ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ diyerek milletler arası barışın korunması ve güvenliğinin sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu, barış ve güvenlik ortamı olmadığında diğer bütün unsurların insanlık için değerini ve önemini tamamen yitireceğini ortaya koymuştur. Bizim de kendimize koyduğumuz hedef bu olmalıdır” ifadelerini kullandı.